alolog
27 i 28 d'octubre en el Centre Cultural La Nau
 
cabecera_b_val
 

X Trobada Internacional d'Historiadors de la Premsa i el Periodisme

portada-cartel-encuentro

“De la impremta a l'empresa multimèdia: el negoci de la comunicació en la història”. Aquest és el títol de la X Trobada Internacional d'Historiadors de la Premsa i el Periodisme, que se celebrarà els dies 27 i 28 d'octubre en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. Participaran prop de 200 especialistes vinculats a la Xarxa Iberoamericana d'Historiadors de la Premsa, a l'espanyola Associació d'Historiadors de la Comunicació i a 98 universitats i centres d'investigació d'Amèrica i Europa. Estudiosos de la comunicació de Mèxic, Perú, Colòmbia, Xile, Cuba, Costa Rica, Estats Units, Argentina, Brasil, Portugal, França, Regne Unit i Espanya, exposaran les seues investigacions i intercanviaran experiències.


Des de l'any 2007 el periodisme i els mitjans pateixen una de les pitjors crisis de la seua història. Crisi de gestió de les empreses periodístiques davant de les dificultats que presenten l'adaptació a les noves tecnologies digitals i la configuració de grups multimèdia. Crisi per la pèrdua de qualitat informativa per la tendència a la banalització i l’espectacularització de la informació. Crisi en les redaccions per l’acomiadament massiu de periodistes i la precarietat de la professió. Crisi d'ingressos publicitaris. Crisi ètica i de la credibilitat dels mitjans i els periodistes... La crisi del sector i la reculada de la qualitat informativa es retroalimenten. Difícil trobar la pedra angular que proporcione als mitjans un model de negoci econòmicament sostenible, sense oblidar el sentit cívic del periodisme de qualitat com a baluard de la democràcia.

Un ampli elenc d'especialistes
La conferencia inaugural la realitzarà Jean-Louis Guereña, historiador i hispanista francés, catedràtic de la Université François Rabelais de Tours, que porta com a títol "El negoci de la sicalipsi (publicacions eròtiques i pornogràfiques des del segle XIX fins a la Guerra Civil)”. La Trobada compta amb un ampli elenc de destacats especialistes, 191 en total, sent Mèxic i Espanya els països amb més ponents, 72 i 71 respectivament, seguits d'Argentina amb 10 ponents. La resta de participants procedeixen d'universitats i centres d'estudi de Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Cuba, Estats Units, França, Regne Unit, Perú i Portugal.

Entre els especialistes espanyols figuren Jaume Guillamet i David Caminada de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona; Antonio Laguna i José Reig de la Universidad de Castilla-la Mancha; Francesc A. Martínez Gallego, Enrique Bordería i Dolors Palau de la Universitat de València; Carlos Barrera i Pilar Dobón-Roux de la Universitat de Navarra; M. Dolores Domingo i Sara Fuentes de la Universidad Complutense de Madrid; Francisco Baena de la Universidad de Sevilla; Reinier Borrego Moreno de la Universitat Jaume I; José M. Chomón Serna de la Universidad de Burgos; Inmaculada Rius de la Universidad Cardenal Herrera de València, María López de Ramón de la Carlos III de Madrid, i Zósimo López de la Universidad de Santiago de Compostela.

 
cabecera_b_val
 

Jornadas “Información y violencia machista”

jornadas_violencia_machista_zaragoza

Mejorar la información que medios y organizaciones ofrecen sobre la violencia de género es el objetivo de las jornadas “Información y violencia machista”, organizadas por la Asociación de Periodistas de Aragón y el Ayuntamiento de Zaragoza, que se celebrarán los días 26 y 27 de octubre en el Auditorio municipal. El objetivo principal de este encuentro es debatir sobre el tratamiento informativo de estos casos y aprobar un protocolo común que se comprometan a aplicar los medios aragoneses.

Las dos sesiones, en horario de mañana, de las Jornadas “Información y violencia machista” contarán con la participación de periodistas especializados, representantes de las asociaciones de víctimas y jueces para debatir los distintos aspectos del papel de los informadores en la lucha contra esta lacra social.

Estas jornadas están dirigidas tanto a periodistas y estudiantes de Periodismo como a todas las personas que participan de una u otra forma en el proceso informativo relativo a la violencia machista: portavoces judiciales y policiales, abogadas/os, trabajadoras/es sociales, asociaciones de víctimas, sindicatos, entidades vecinales...

El encuentro estará además precedido por la presentación del avance del último informe anual sobre el feminicidio en España elaborado por el grupo Feminicidio.net.