La Unió de Periodistes Valencians se suma a les protestes dels companys de Levante-EMV i exigeix ajudes públiques vinculades al manteniment dels llocs de treball
La Unió de Periodistes Valencians expressa el seu total suport a les protestes que la plantilla de Levante-EMV ha realitzat aquesta setmana tant a València com a Madrid per denunciar els continus acomiadaments i les precàries condicions laborals que pateixen. Així mateix, l’organització secunda les peticions que el comité d’empresa del diari ha presentat per garantir unes condicions laborals dignes per a la seua redacció.
La situació a Levante-EMV és insostenible. Des de fa anys, el mitjà ha patit una pèrdua progressiva de llocs de treball i una precarització de les condicions salarials. Segons les dades exposades en les mobilitzacions, en els últims 18 anys la plantilla ha perdut un 62% de la seua massa salarial i ha hagut d’afrontar cessaments constants, amb un total de 94 persones acomiadades des de 2007. En 2024 ja s’han produït 7 nous acomiadaments, la qual cosa suposa una continuïtat en aquesta política de retallades laborals. A tot això cal sumar el tancament de la redacció de Castelló de la Plana.
Davant aquesta realitat, la Unió de Periodistes Valencians fa una crida a les institucions perquè garantisquen que les ajudes públiques als mitjans de comunicació estiguen vinculades al manteniment de llocs de treball i que impedisquen l’acomiadament de professionals. La publicitat institucional, els diners públics, no poden servir per a pagar comiats de periodistes i liquidacions fastuoses d’alts càrrecs. En aquest sentit, l’organització presentarà el pròxim mes d’abril, durant l’assemblea anual de la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE), una proposta perquè aquesta condició siga incorporada en els criteris de concessió de subvencions públiques. El president de la FAPE, Miguel Ángel Noceda, qui va rebre als manifestants a Madrid, ja ha expressat el seu suport a aquesta iniciativa.
A més, la Unió de Periodistes vol destacar la importància de comptar amb redaccions fortes per garantir un periodisme de qualitat i en benefici del dret a la informació de la ciutadania. El tracte rebut per la plantilla de Levante-EMV per part del grup Prensa Ibérica, especialment després del seu esforç davant situacions d’emergència com la DANA, és inadmissible. Els treballadors han denunciat la manca d’empatia i reconeixement per part de l’empresa, que es nega a negociar millores salarials, garanties de manteniment de llocs de treball o compensacions per l’esforç extraordinari realitzat pels seus professionals.
Per tot això, la Unió de Periodistes Valencians reafirma el seu suport a les reivindicacions de la plantilla de Levante-EMV i insta la direcció del diari i del grup Prensa Ibérica, amb qui ha contactat per mostrar el malestar davant aquesta situació, a atendre les peticions dels seus treballadors per assegurar unes condicions laborals dignes i estables.