Taller-desdejuni: ‘Canviem la comunicació, mantinguem el clima’
La Unió de Periodistes Valencians organitza el pròxim dijous 30 de gener un taller-desdejuni molt interessant i adhient després del pas de la DANA pel nostre territori.
Carles Porcel ajudarà els assistents a entendre que el canvi climàtic requereix un enfocament molt especial per aconseguir que l’audiència assimile la rellevància que té en la vida humana. Mostrarà quin enfocament cal donar-li a estos temes per no caure en el catastrofisme, ni en expressions estèrils. I explicarà com aplicar recerques empíriques de lingüística, sociologia i psicologia social sobre com comunicar el canvi climàtic per a impactar positivament en el públic.
El taller-desdejuni tindrà lloc al Col·legi Major Rector Peset en horari de 9.30 a 12:30 hores. És gratuït, però les places són limitades i cal inscripció al correu: administracio@unioperiodistes.org
CONTINGUT
La funció del periodisme és informar amb rigor. Ara bé, el canvi climàtic requereix un enfocament molt especial per arribar a què l’audiència entenga la rellevància que té en la vida humana.
El plantejament d’este taller té una base psicològica, lingüística i comunicativa. És a dir de narratives, d’expressions, de metàfores, d’on es posa l’èmfasi. Tot això basat en recerques empíriques de ciències socials que s’han mostrat molt més impactants en l’auditori.
Esta formació està enfocada a periodistes que creuen que s’ha d’informar sobre el calfament del planeta de formes innovadores per influir positivament en la consciència i la involucració de la població.
Es descriuran expressions que s’han mostrat comprensibles a una bona part de la població i que faciliten la implicació de l’auditori:
• Principis comunicatius per saber quines imatges utilitzar i quines no.
• Com expressar la incertesa de les prediccions de l’oratge i de la climatologia
• Com expressar que certs fenòmens climatològics extrems poden estar relacionats amb el canvi climàtic.
• Quins fenòmens de l’oratge la població són més propensos a relacionar-los amb la crisi climàtica.
• Conceptes per descriure la transició energètica neta.
• Com anomenar el canvi climàtic, segons contextos.
• On posar el focus i on no posar el focus en les cimeres del clima.