La Unió i CEAR PV convoquen una beca per a realitzar un observatori i anàlisi periodística del tractament mediàtic de l’arribada per costes de persones migrants i refugiades
La Unió de Periodistes Valencians col·labora novament amb CEAR (Comissió d’Ajuda al Refugiat) del País Valencià, en la proposta d’una nova beca per a realitzar un treball d’observació i anàlisi periodístic en què una o un periodista de la Unió puga analitzar les notícies referides a persones migrants i refugiades i els discursos socials i polítics als mitjans de comunicació en relació a aquestes persones i el foment del discurs d’odi, racisme o xenofòbia.
El discurs excloent, en contra dels drets de les persones migrants i refugiades, basat en l’odi, la xenofòbia i el racisme, pot donar-se a la construcció de diferents discursos socials, mediàtics o polítics. És per això, que per part de l’ONG es pretén fer aquesta anàlisi que posteriorment formarà part de l’Observatori Sense Tòpics: https://sensetopics.org/es/, en el marc del projecte Alça la veu contra el racisme i la xenofòbia, finançat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana.
La tasca concreta consistirà a recollir i analitzar notícies i discursos que apareguen als mitjans de comunicació que tinguen relació amb les persones migrants i/o refugiades i les polítiques migratòries i d’asil. Pretenem identificar el que entendríem per bones i males pràctiques periodístiques, per tal de fer recomanacions de com millorar en el tractament informatiu.
Enguany, s’analitzarà el tractament informatiu de l’arribada per costes, principalment a Canàries, de persones migrants i refugiades.
A més de l’anàlisi, la persona seleccionada realitzarà una presentació sobre el treball realitzat en particular, i en general contra el discurs d’odi, la xenofòbia, la desinformació (fake news) en els mitjans i les xarxes, etc. que malauradament continua en augment.
La Unió de Periodistes proposa als seus associats/des una beca per un import de 2.500 euros (menys la retenció per IRPF), per a dur a terme aquestes tasques.
Els i les interessats/des heu d’enviar al correu de la Unió el currículum actualitzat i una breu proposta de l’enfocament que donaríeu a aquest observatori: administracio@unioperiodistes.org. El termini per a presentar els currículums i propostes finalitzarà el 15 de setembre de 2024.
La persona triada disposarà de dos mesos per a realitzar l’observatori i per a convertir les dades i l’anàlisi en un document final, que s’inclourà en un observatori i la posterior difusió del mateix en diferents xarxes i espais físics.
Per a la selecció del becari/ària es valorarà la seua motivació i experiència en la matèria, així com la seua trajectòria en temes d’immigració, asil, Drets Humans, lluita contra el racisme i la xenofòbia en les xarxes i mitjans, entre d’altres.