(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

La Unió de Periodistes defensa un À Punt “públic, de qualitat, en valencià i imparcial”

03.05.2024

El president de la Unió de Periodistes, Vicent Marco, ha comparegut este matí en la Comissió de l’espai audiovisual de les Corts amb motiu de la tramitació de la proposició de llei de la Corporació Audiovisual de la Comunitat Valenciana, presentada per PP i Vox. En la seua intervenció, Marco ha defensat uns mitjans de comunicació públics “de qualitat, en valencià, independents dels poders polítics, ben dotats econòmicament i que impulsen el sector audiovisual valencià”.

La Unió de Periodistes, segons ha explicat el seu president, considera que el text actualment en tramitació significa un retrocés respecte de la legislació vigent. En este sentit, ha lamentat els canvis introduïts en l’organigrama de l’ens: la modificació en la manera com es decideix la conformació del Consell d’Administració -actual consell rector-, el qual estarà copat pels designats pels polítics; la desaparició del Consell de la Ciutadania; o els canvis en el Consell d’Informatius.

En este sentit, ha explicat Marco, amb la nova llei el nomenament del director d’informatius ja no requerirà el vistiplau de la plantilla d’informadors, com passava fins ara. “Ara desapareix tota supervisió, es queden sense poder de vet i, per tant, esta llei deixa la porta oberta que torne la manipulació absoluta”, ha avisat Marco, qui ha reivindicat uns mitjans públics “blindats contra la manipulació”.

Des de la Unió de Periodistes també han lamentat que l’actual indefinició de la proposició de llei obri la porta a l’externalització dels informatius, amb el risc que això suposa per a la qualitat dels continguts i les condicions laborals del personal col·laborador. El text presentat per PP i Vox, de fet, no estipula, com sí fa l’actual legislació, que les productores contractades per omplir la graella d’À Punt hagen d’oferir unes condicions laborals i salarials equiparables a les dels treballadors i treballadores d’À Punt.

Esta circumstància abocarà a molts periodistes de productores a la precarietat. Marco també ha lamentat que la proposició de llei no contemple l’obligació que el 35% de la programació siga realitzada per productores valencianes.

A més a més, Marco ha lamentat la falta de definició sobre els recursos amb què comptarà el nou ens. “Volem una radiotelevisió de qualitat i ben dotada econòmicament -. I amb esta llei no hi ha límits de finançament ni per dalt ni per baix, la qual cosa pot acabar de nou com Canal 9, amb un deute desorbitat. O pot acabar amb un ofegament econòmic com l’actual”. Recordem que la llei en vigor contempla que es destinaran a À Punt entre el 0,3 i el 0,6% dels pressupostos de la Generalitat Valenciana.

Des de la Unió de Periodistes es critica, a més, que la proposició de llei de PP i Vox equipare valencià i castellà, tot obrint la porta a la progressiva castellanització de la programació. De fet, PP i Vox volen que es redacte un nou llibre d’estil, el qual, al contrari de l’actualment vigent, no requerirà el vistiplau de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Enfront dels qui argumenten que els problemes de penetració de la televisió tenen a veure amb l’ús del valencià, Marco ha exposat que “el problema no és la llengua, per a obtindre més audiència. De fet, la competència en castellà és de 600 canals per satèl·lit enfront d’un únic canal en valencià… Els problemes són altres, i no es resolen privant dels beneficis intrínsecs del bilingüisme a tota la zona castellanoparlant del nostre territori”.

Marco també ha mostrat la seua preocupació per la situació d’indefinició en què queden les proves selectives que havien estat convocades per l’actual Consell Rector. “La plantilla actual continuarà en estat d’interinitat, en una situació d’inestabilitat que dura ja vora 6 anys i, amb esta llei -ha lamentat Marco-, es priva a 800 professionals inscrits en les proves, de participar en l’oferta pública de treball més important d’este segle per a la professió periodística. Reiniciar el procés suposa allargar-ho tot com a mínim dos anys més”.

La Unió de Periodistes té previst presentar en els pròxims dies una vintena d’esmenes a la proposició de llei presentada per PP i Vox per garantir uns mitjans públics, imparcials, de qualitat i en valencià. Les esmenes tenen el suport de la directiva de la FAPE i l’Associació de Periodistes de la Província d’Alacant.