La Unió de Periodistes Valencians inaugura l’exposició ‘Mitologia del Periodisme Gràfic’
- El Centre del Carme acollirà del 19 de novembre i fins al 29 de gener de 2017 aquesta mostra que forma part del Projecte Cultural Fragments
- A més del desenvolupament expositiu, Fragments contempla una sèrie d’activitats dissenyades per a facilitar la participació de la ciutadania i dels diferents agents del periodisme gràfic.
La Unió de Periodistes Valencians, amb la col·laboració de la Diputació de València, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, el MuVIM, el comissari Pablo Bruc; i el patrocini de DKV i Consum, vol retornar a Fragments la seua vertadera missió: posar en valor i dinamitzar el periodisme gràfic a la Comunitat Valenciana. Aquesta nova visió del Projecte Cultural Fragments espera aconseguir elevar els estàndards de qualitat en el desenvolupament professional del periodisme gràfic, facilitar a la ciutadania l’adopció d’una posició crítica enfront dels llenguatges visuals en contextos informatius i intensificar la relació entre la societat civil i la comunitat periodística.
José Luis Pérez Pont, Director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, ha sigut el primer a intervindre en la roda de premsa. Pérez Pont ha destacat la importància del projecte cultural Fragments de la Unió de Periodistes Valencians que reuneix dos de les premisses que es va marcar amb la seua arribada al Consorci de Museus, el suport als artistes i a la seua professionalització i la col·laboració amb entitats civils valencianes.
Per la seua banda, Xavier Rius, Diputat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, ha aprofitat la seua intervenció per a reflexionar sobre el paper de la premsa satírica, inexistent a València, i sobre la tasca dels fotoperiodistas dins de la sàtira. Ha destacat que el treball dels fotoperiodistas ha de ser acaronat per a mantenir oberta aquesta xicoteta finestra del periodisme crític en un moment en què, apunta, el discurs periodístic està molt condicionat per les estructures mercantils actuals.
Fragments ha tornat renovat i amb ambiciosos reptes, ha afirmat Sergi Pitarch, president de la Unió de Periodistes Valencians, el primer: convocar una beca de producció que en la seua primera edició ha guanyat el fotoperiodista Franscisco Llop amb el seu projecte ‘El riu invisible’. Aquest primer projecte de Llop servirà per a elaborar la Col·lecció Fragments, un projecte editorial dedicat a l’assaig visual i orientat a investigar sobre la història contemporània del País Valencià a través dels llenguatges visuals propis del periodisme gràfic que anirà creixent amb cada nova edició i que podrà itinerar geogràfica i temporalment. L’exposició resultat de la beca de Francisco Llop es mostrarà al novembre de 2017 en una nova edició de Fragments.
La segona gran iniciativa del nou Projecte Fragments és l’exposició ‘Mitologia del Periodisme Gràfic’ la mostra, que es podrà visitar en el Centre del Carme fins al 29 de gener de 2017, part de la ferma convicció que necessitem imatges per a informar i proposa un recorregut visual que qüestiona algunes d’aquestes concepcions predominants que mitifiquen i simplifiquen una pràctica complexa. Una oportunitat per a redescobrir des d’un altre punt de vista, les imatges més poderoses de la història del periodisme gràfic.
Durant la inauguració de la mostra se celebrarà un ‘BookJockey’, una creació en la qual es barregen llibres i publicacions de fotografia. És un format nou i experimental equivalent a la sessió d’un DJ (terme del qual pren el nom) però canviant els talls de música per pàgines impreses, que construeixen així una nova ‘història’, convidant al públic a sentir i gaudir d’ella. El títol d’aquesta sessió serà “VALÈNCIA. PÀGINA. FOTO”. Es reuniran i combinaran publicacions de diferents àmbits (premsa, publicacions institucionals, llibres d’autor, guies de viatge, fanzins, catàlegs d’exposició…), èpoques i motivacions, totes elles amb la idea de València com a nexe comú però generant un nou significat a partir d’una selecció i seqüència plena d’intenció. Pablo Casino, autor i historiador de l’art, és el bookjockey convidat en aquesta sessió que tindrà lloc en el pati gòtic del Centre del Carme.
Pitarch ha parlat de la precarització dels fotoperiodistas i de com els ha afectat la crisi econòmica i per açò comenta que aquest nou projecte és una forma de valorar el seu treball i esforç. El Projecte Fragments “és un projecte global que supera i inclou a la històrica exposició Fragments d’un Any”.
En aquest sentit, Fragments proposa a més una via per a la recerca de la relació entre les imatges i la informació. Junt amb el desenvolupament expositiu, contempla una sèrie d’activitats dissenyades per a facilitar la participació de la ciutadania i dels diferents agents del periodisme gràfic. Fragments es planteja com un laboratori en el qual dur a terme aquest exercici desestructurat d’imaginació col·lectiva. Una eina per a reflexionar conjuntament sobre el periodisme que s’ha de fer, sobre la idea d’informació i les formes d’expressió més precises.
Podeu consultar el programa complet d’activitats paral·leles en la web de Fragments.
[vc_row][vc_column][mk_gallery images=”2058,2057,2056,2055,2054,2053,2052,2051,2050,2049,2048,2047,2046,2045,2044,2043,2042,2041,2033,2032,2031,2030″ style=”style3″][/vc_column][/vc_row]