Nou èxit en la III Edició del projecte “Llegir premsa als IES”
D’acord amb el conveni subscrit per L’Obra Social “La Caixa” i la Unió de Periodistes Valencians per fomentar la lectura de premsa als IES, 13 periodistes, associats a la Unió de Periodistes, i en situació d’atur, han impartit els tallers per fomentar la lectura de la premsa entre els escolars de la Comunitat Valenciana.
- Els periodistes, associats a la Unió de Periodistes Valencians: Mar Vivó, Susana Alberola, Maite Ducajú, Yolanda Jover, Esma Kuculakic, Empar Peiró, Fulgencio Torremocha, Ramón Olaso, Julia Arroyo, Inmaculada Gómez, Anna Gomis, Mario Reyes y José Eduardo Carratalá, han impartit les classes del projecte ‘Llegir Premsa als IES’ per fomentar entre els alumnes l’esperit crític, l’interés i la reflexió sobre l’actualitat a través de la lectura de la premsa.
- El projecte, que s’ha dut a terme per tercera vegada a la Comunitat Valenciana en el curs 2015-16, s’ha dirigit als alumnes de 3r i 4t d’ESO dels I.E.S: – seleccionats per la Unió de Periodistes Valencians- IES Cid Campeador (València), El Ravatxol (Castellar), IES Doctor Peset Aleixandre (Paterna), IES Comarcal (Burjassot), IES 25 d’Abril (Alfafar), IES Rascanya (València), IES José María Parra (Alzira), IES Tirant lo Blanch (Gandia), IES Benicalap (València), IES José Ballester Gozalvo (València), IES Victoria Kent (Elx), IES La Marxadella (Torrent) i IES Clara Campoamor (Alaquàs).
La valoració feta pels I.E.S participants ha estat altament satisfactòria. El grau d’acceptació per part dels estudiants de 3er i 4art d’ESO ha sigut excel·lent, i segons ens han comunicat els nostres companys, tindre un periodista com a professor d’una extraescolar els ha motivat moltíssim, i s’han mostrat participatius i actius durant els tallers.
Els 13 professionals, associats a la Unió de Periodistes Valencians, que han desenvolupat els tallers han definit aquesta experiència com gratificant, positiva, divertida i fins i tot esclaridora del futur incert que li espera a la premsa escrita al nostre país.
Els periodistes han actuat com a dinamitzadors dels grups amb tres objectius: fomentar el coneixement dels mitjans de comunicació, promoure el respecte al pluralisme informatiu i crear consciència sobre la necessitat d’estar informats.
Conclusions dels periodistes
Entre les conclusions més cridaneres a les que han arribat els nostres companys destaca el nul coneixement dels diaris que tenen els adolescents hui en dia. Empar Peiró afirma que cap dels seus alumnes de 15 anys, llig cap diari i per buscar informació fan servir Google directament, no han entrat mai a la pàgina d’un diari digital.
Mario Reyes des de la seua experiència ens fa fixar-nos en una realitat, la major part dels alumnes de 3er i 4t d’ESO són nadius digitals, des del seu naixement han estat envoltats per les noves tecnologies, per aquest motiu ‘els professionals del sector hauríem de saber com superar aquesta bretxa digital i generacional per difondre els valors del periodisme al segle XXI entre els futurs lectors de premsa’, afirma Reyes.
A Yolanda Jover li preocupa que aquests estudiants siguen els lectors del futur, ja que des de la seua experiència ha pogut observar com no mostren cap interés per la informació i tenen un total desconeixement dels mitjans de comunicació i cap respecte pel que representen. No obstant això els seus alumnes van participar activament en el taller i van demostrar molt d’entusiasme en la xerrada que l’atleta paralímpic, David Casinos, va impartir a l’institut.
En aquest mateix punt destaca Mar Vivó que aquest projecte ha sigut una ‘molt bona eina per a mesurar la percepció que es té a aquestes edats dels mitjans de comunicació’ i d’altra banda coincideix en afirmar que aquest taller donà als estudiants una oportunitat per ‘comprendre d’una manera reflexiva un món ple d’informacions contades des de moltes mirades’.
L’experiència ha sigut molt enriquidora per a tots els periodistes que han preparat uns projectes treballats oferint als alumnes classes distintes amb l’oportunitat de fer part de rodes de premsa fictícies i fins i tot de conéixer a nombroses personalitats del món de l’esport, la política i la comunicació que han col·laborat als tallers amb els nostres associats.
Un any més el Projecte ‘Llegir Premsa als IES’ ha aconseguit els seus objectius. La Unió de Periodistes Valencians comença a treballar per posar en marxa la pròxima edició. Gràcies a tots els IES participants, als periodistes pel seu treball i a L’Obra Social “La Caixa” per creure en aquest projecte i mostrar la seua confiança any rere any.